Gyümölcs, gyógynövény étrendkiegészítők, Flavin, Crystal termék vigyáz Önre

Egészségmegőrzés népi gyógymódok tapasztalataival és orvosi kutatásokkal egyetértésben! Házipatikája gyógynövény, gyümölcs, ásványi anyag termékei vigyáznak egészségére! Személyes rendelés: Mikola Annamária +3620/592-0630 (minden nap 8-20óra)

Mi fán terem? Retek

 Retekcsíra kapszula bővebben, vásárlás...

 A keresztesvirágúak családjába tartozó retek sokféle lehet, s valamelyik fajtája szinte mindig kapható.

  •  Hónapos retek Hónapos reteknek a február-márciusban (hajtatásban), illetve április-májusban (szabadföldön) megjelenő, élénkpiros, kisgumójú növényt nevezzük. Tavasszal már igen várt, fontos vitaminforrás.
  • Nyári retek A valamivel nagyobb gumójú piros nyári retek hosszabb ideig friss marad, jobban tárolható. Az őszi-téli retkek pedig lehetnek gömbölyűek, kissé hosszúkásak, piros, fekete és fehér, vagy vegyes színűek.
  • Jégcsapreteknek azt a fehér színű retket nevezzük, melynek teste kifejezetten répa alakú. Ázsiai fajtája adaikon (másnéven kínai, vagy japán-) retek. Egész évben kapható, de télen a legízletesebb.

Történelem

Termesztése évezredekkel ezelőtt Kelet-Ázsiában kezdődött. Az első, retket említő recept kínai nyelvű. A görögök is ismerték, akik egyenesen Apolló isten eledelének tartották és a súlyának megfelelő arany értékével mérték. Hérodotosz, a görög történetíró szerint a piramisépítő munkások egyik fontos tápláléka volt.

A fekete retek a hagyományos táplálkozásban a téli hónapok jellegzetes C-vitamin forrása volt.

Élettani hatás

A retek jótékony hatásait illetően tudományosan hiteles információk a fekete retekről állnak rendelkezésre, ez számít gyógynövények, a többiről nem sok adat, ismeret van.

Illóolajai bővelkednek kéntartalmú vegyületekben, csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is kén-tartalmú mustárolaj-glikozidjainak, ill. kén-tartalmú illóolajának köszönheti. Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést és ezáltal az anyagcserét, segíti a zsírok lebontását, kiváló étvágyjavító, s mivel megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

A népgyógyászat felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza. Bár nyálkaoldó és antibakteriális hatást is szokás tulajdonítani neki, ezen állítások tudományos szempontból nem kellően megalapozotottak.

A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

Reggel méreg?

A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.

A piacon és a hűtőszekrényben

Válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű; friss, kemény tapintású, fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket.

A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad. A fiatal (a gumó közepe táján növekvő) leveleket megehetjük nyersen, a többit pedig levesbe főzhetjük.

A fekete retek a téli hónapokban a pincében is tárolható, a többi retket a hűtőszekrényben nedves konyharuhába tekerve 4-5 napig tárolhatjuk.

Receptek

A retek kéntartalmú illóolajai gyakran eltávoznak a növény darabolása közben, ezért célszerű feldolgozás nélkül fogyasztani. A daikon retek kivételével (melyet savanyítani és pirítani is lehet) fogyasszuk nyersen, egyben, szeletekre, vagy díszformákra vágva. Főzés közben a csípősség elillan, az édeskés íz megmarad. Íze jól érvényesül csirkemájjal, metélőhagymával, salátával, enyhébb ízű halakkal, borjúhússal.

Burgonyakrémleves reteklevéllel (2 adag)
Hozzávalók: 6 db közepes burgonya, megtisztítva, kockára vágva, 1 csomó reteklevél, feldarabolva, 2 Ek olaj, só, bors
Az olajon megfuttatjuk a burgonyakockákat, majd felöntjük kevés vízzel. 20 perc alatt puhára főzzük. Ekkor beletesszük a reteklevelet és további 5 percig főzzük. Eztán ízesítjük és leturmixoljuk. Tálalhatjuk vékonyra szeletelt sült csirkemájjal, vagy zsemlekockával.

Sült daikonretek
A retket lehetőleg ne hámozzuk, elég ha megmossuk és leszárítjuk. Süthetjük wokban, vagy nyárson is. Társíthatunk mellé uborkát, paradicsomot, füstölt szalonnát és/vagy kecskesajtot.

Forrás: flavin7hydrogen.com/hircikk/hir86

Cikkhez kapcsolódó termék ajánlás:

Retekcsíra kapszula  bővebben, vásárlás...- antibiotikum, gombaölő, bélférgek, puffadás, légúti betegségek, hörghurut, epekő, vízhajtó

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 45
Heti: 139
Havi: 923
Össz.: 227 008

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Retek, Retekcsíra kapszula
Gyümölcs, gyógynövény étrendkiegészítők, Flavin, Crystal termék vigyáz Önre - © 2008 - 2018 - gyogynoveny-termekek.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: enzim tartalmú ételek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »